Η MAXH THΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ

Ω Λευτεριά παντάγρυπνη που όρθωσες το κεφάλι / και σπέρνεις μέσα στους οχτρούς τον όλεθρο, τη λάβα / και λάμπεις μ' αστραπόβροντα σαν άλλοτε και πάλι / βουνά και κάμποι χαιρετούν τ' ορμητικό σου διάβα.

Τα Χάσια των αρματολών δοξάζονται και τώρα / και το ιερό το χέρι σου τα δαφνοστεφανώνει / ανάλαμψαν τους θρύλους τους σ' όλη τη σκλάβα χώρα, / το κίνημα το αντάρτικο σαν τα κλαριά φουντώνει.

Ω Λευτεριά, στ' ορμητικό και το τραχύ σου διάβα / αναθαρρεύουν οι καρδιές, γίνονται κάστρα τα όρη, / κι ευφραίνεται η άγια ψυχή του καπετάν Βλαχάβα / τώρα που αντάρτες τα πατούν τα Χάσια νικηφόροι.

Τα Χάσια που 'γραψαν λαμπρή ιστορία στη Μερίτσα / που τσάκισαν τους φασιστές που πήγαν να ληστέψουν, / που πήγαν ν' ατιμάσουνε γυναίκες και κορίτσια / και τα κτηνώδη ένστιχτα σα σκύλοι να κορέσουν.

Αντάρτες πλατανόκορμοι, λεβέντες αντρειωμένοι / όρμησαν καταπάνω τους με μίσος φλογισμένο / πέφτουνε πλήθος οι νεκροί, σωρός οι λαβωμένοι / και άλλοι παραδίνονται με βλέμμα τρομαγμένο.

Γεια σας αντάρτες των Χασιών και ηρωική Μερίτσα / η νίκη σας τρανή τιμή στη χώρα μας τη σκλάβα. / Τα τρόπαια τραγουδήσετε χασιώτικα κορίτσια / και συ ψυχή αναγάλλιασε του καπετάν Βλαχάβα!

Ιδιαίτερα σημεία

Ευτυχώς δε ουδείς εκ των Ιταλών ομήρων έπαθεν ουδέν. Τους αιχμαλώτους υγιείς ή τραυματίας κατευθύναμεν προς το χωρίον και τους συνεκεντριωσαμεν εντός τον σχολείου, όπου τους παρεσχέθη θερμόν ρόφημα, φαγητόν και περίθαλψις υγειονομική εις τους τραυματίας χρησιμο­ποιηθέντων προς τούτο του Ιατρού και των νοσοκόμων τον τάγματος.

Ο παπάς του χωριού Πούλιος Α­θανάσιος βγάζει το πετραχήλι, φιλά ευλαβικά το Ευαγγέλιο, αφήνει το δι­σκοπότηρο, αρπάζει το ντουφέκι, κάνει την προσευχή του και τρέχει ρασοφορεμένος να προλάβει.Για τούτο οι αιχμάλωτοι Ιταλοί λέγανε: «πολλοί παπάδες παρτιζάνοι α­φού υπήρχαν και πολλοί γενειοφόροι».

Στις 11 το πρωί ο Αδαμάντιος που γνώριζε ιταλικά μίλησε στους αιχμάλωτους μαζί με το Μαχιά και τους ανακοινώθηκε πως οι Έλληνες ξέρουν και να τιμωρούν και επειδή γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη τιμωρία είναι να συγχω­ράς τους αντιπάλους, αυτό κάναμε και εμείς οι αντάρτες ελευθερωτές της πατρίδας μας.Την ίδια μέρα άνδρες των δεκαρχιών συνόδευσαν τους αιχμαλώτους μέχρι το Μουργκάνι για να επιστρέψουν στην Καλαμπάκα.

Επί 39 χρόνια αν έλεγες ότι συμμετείχες σε αυτή τη μάχη εθεωρείσο ότι ήσουν EAMOΒούλγαρος, ανθέλληνας και εναντίον του έθνους.

Πήγαμε και εμείς από το χωριό μας, περίπου δεκαπέντε νέοι, με ό,τι όπλο μπορούσε ο καθένας να εξοικονομήσει και με μόνο πεντ'-έξι σφαίρες, γιατί τα όπλα δεν ήταν όλα του ιδίου τύπου μαλιχέρ, μαουζέρ κ.ά.

Η ιστοσελίδα

Σχεδιαστής, κατασκευαστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Ράπτης

Επικοινωνία

Αριστοτέλης Ράπτης
Ν. Βαζαίου 8
Κρυονέρι
!4568 Αττική

+306977212853

telis1943@gmail.com