Close

Not a member yet?Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Διοργάνωση Συνεδρίων και Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού

Error message

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/drapti5/public_html/raptis/includes/file.phar.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 394 of /home/drapti5/public_html/raptis/includes/common.inc).
10 May. 2013 Posted by aristotle

Διοργάνωση Συνεδρίων

Συμμετοχή ως συνδιοργανωτής σε πολλά συνέδρια του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αθήνας, και υπεύθυνος οργάνωσης των συνεδρίων που Εργαστηρίου της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση που πραγματοποιεί κατ’ έτος για την προβολή της εργασίας των μεταπτυχιακών φοιτητών του (Αθήνα, Άνδρος, Μύκονος, Πόρος, Πισσούρι Κύπρου, Νάξος, Κεφαλλονιά, Γιαννιτσά, Τρίκαλα, Φλώρινα κ.ά). Συμμετοχή επίσης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης από επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς, σε πολυάριθμες επιμορφωτικές ημερίδες για εκπαιδευτικούς η αναφορά στις οποίες παραλείπεται εδώ για λόγους οικονομίας.

Ανάπτυξη Εκπαιδευτικού Λογισμικού

Στο πλαίσιο της εποπτείας διπλωματικών εργασιών στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών και διδακτορικών διατριβών, σε συνεργασία με τη σύμβουλο παιδαγωγό κ. Αθανασία Ράπτη, έχει γίνει καθοδήγηση και παιδαγωγική συμβουλευτική υποστήριξη σε ομάδες εκπαιδευτικών για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη πακέτων εκπαιδευτικού λογισμικού, που έχουν αξιολογηθεί στο σχολείο και παρουσιαστεί σε εκπαιδευτικά συνέδρια. Τα πολυάριθμα αυτά πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού, μαζί με εκείνα που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων, βρίσκονται στο αρχείο του Εργαστηρίου Πληροφορικής στην Εκπαίδευση του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αθήνας.

 Εντελώς ενδεικτικά αναφέρονται τα παρακάτω:

1. «Το άρμα του Ήλιου» για την Κυκλοφοριακή Αγωγή στο δημοτικό. Αναπτύχθηκε από ομάδα φοιτητών μας (διδακτορική διατριβή του Δρ. Γ. Κουτρομάνου) στο πλαίσιο του πολυδιάστατου ευρωπαϊκού υπο-προγράμματος της Οδύσσειας «Το Νησί των Φαιάκων». Αξιολογήθηκε ερευνητικά και παρουσιάστηκε σε συνέδρια. Έχει επίσης υιοθετηθεί από επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς της Κύπρου.

2. «Εάλω η Πόλις», για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο δημοτικό, το οποίο μελετήθηκε και αξιολογήθηκε ερευνητικά στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Δρ. Γ. Αλεξανδράτου. Διαφορετικές διαστάσεις της εφαρμογής έχουν παρουσιαστεί σε πολλά συνέδρια

3. «Με τα φτερά του Πήγασου» Επιστημονικός συνεργάτης για την κατασκευή του εκπαιδευτικού αυτού λογισμικού στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος της ΕΓΕΤ που αποσκοπούσε στην προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας και της φιλαναγνωσίας των μαθητών. (Αλληλεπιδραστικό πολυμεσικό λογισμικό με προγραμματισμένες δραστηριότητες και μία πλήρη Βάση δεδομένων για την εύρεση όλων των έργων παιδικής λογοτεχνίας από το 1985 μέχρι την περίοδο εκείνη). Αναπτύχθηκαν δύο λογισμικά:

Α) Βάση Δεδομένων Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει όλα τα ελληνικά παιδικά διηγήματα Ελλάδας και Κύπρου και είναι στη διάθεση των σχολείων στο διαδίκτυο (Η ΒΔ υπήρξε προϊόν έρευνας σε συνεργασία με τον Τομέα του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αθήνας)

Β) «Με τα Φτερά του Πήγασου» ένα πρωτότυπο πολυμεσικό παιδικό διήγημα που συμ-βάλλει στην ευαισθητοποίηση του παιδιού σε θέματα ποίησης, αισθητικής καλλιέργειας και αγάπης για το βιβλίο.

Τα αποτελέσματά της εφαρμογής αξιολογήθηκαν ερευνητικά από μαθητές, εκπαιδευτικούς και από τους ερευνητές με εφαρμογή σε διάφορα σχολεία.

4. «Αφρική»: εκπαιδευτικό λογισμικό διαθεματικής προσέγγισης μίας ενότητας της Γεωγραφίας, που κατασκευάστηκε μαζί με τους μαθητές στο πλαίσιο μίας εποικοδομιστικής προσέγγισης της μάθησης. Το λογισμικό αυτό σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε με την καθοδήγησή μου στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Δρ. Ειρήνης Βιδάκη και της ε-φαρμογής του πολυδιάστατου ευρωπαϊκού προγράμματος «Το Νησί των Φαιάκων». Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μελετήθηκαν ερευνητικά και ανακοινώθηκαν σε δύο συνέδρια.

5. «Η Κλιμακούπολη» Εκπαιδευτικό λογισμικό που κατασκευάστηκε από τη Δρ. Ρ. Λυκοσούφη υπό την εποπτεία μας και εφαρμόστηκε, αξιολογήθηκε ερευνητικά και βελτιώθηκε στο πλαίσιο της διδακτικής της διατριβής. Αποσκοπεί στην υποβοήθηση των μαθητών να οικοδομήσουν μέσα από τον πειραματισμό και την ανακάλυψη έννοιες σχετικές με την κλίμακα, την αναλογία και το λόγο. Τα αποτελέσματα της διαμεσολάβησής του στη γνωστική και ψυχολογική ανάπτυξη των μαθητών ανακοινώθηκαν σε δύο συνέδρια.

6. «Τράπεζα Εκπαιδευτικής και Επαγγελματικής Πληροφόρησης» για τα σχολεία της χώρας και το ευρύ κοινό, στο πλαίσιο του αναφερθέντος πιο πάνω ευρωπαϊκού προγράμματος του ΠΙ. Υπήρξε προϊόν μακράς έρευνας πεδίου. Αναπτύχθηκε Βάση Δεδομένων με αναλυτική περιγραφή των επαγγελμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανάλυσης ε-παγγέλματος, η εύρεση των οποίων μπορούσε να συνδυαστεί και να συσχετιστεί με τις υπάρχουσες σπουδές και διεξόδους στη χώρα μας.

7. «Εάλω η Πόλις». Για τη διδασκαλία της Ιστορίας στο δημοτικό, το οποίο μελετήθηκε και αξιολογήθηκε ερευνητικά υπό την εποπτεία μας από ομάδα εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του Δρ. Γ. Αλεξανδράτου. Τα ευρήματα από τα αποτελέσματα και τις διαδικασίες της μάθησης και της συνεργασίας των μαθητών έχουν ανακοινωθεί σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια.

8. «Ανάλεκτα Παιδαγωγικών Δραστηριοτήτων»: Οπτικός δίσκος (CD ROM-DVD) όπου υπάρχουν πλήθος υπερμεσικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και σχεδίων μαθημάτων με θεωρητική εισαγωγή για την υποβοήθηση των εκπαιδευτικών της Α/θμιας, κυρίως, Εκπ/σης να χρησιμοποιήσουν εργαλεία των ΤΠΕ για την επιδίωξη μαθησιακών στόχων στο πλαίσιο πολλών γνωστικών αντικειμένων και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Περιλαμβάνει επίσης και άλλα παραδείγματα εκπαιδευτικού λογισμικού, καθώς και οδηγίες εκμάθησης διαφόρων εργαλείων. Έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό, εκτός από πολλά πανεπιστήμια της χώρας, και από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, που διένειμε τον οπτικό δίσκο σε όλα τα σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης για τους εκπαιδευόμενους εκπαιδευτικούς

9) «Ταξίδι στον κόσμο των ιδεών» και «Το ταξίδι του Οδυσσέα στη Μεγάλη Ελλάδα»: Με αφορμή ένα πρότζεκτ για την Κάτω Ιταλία, που επιχείρησε το Εργαστήριο Πληροφορικής στην Εκπαίδευση του ΠΤΔΕ του Παν/μίου Αθήνας, ομάδες εκπαιδευτικών ανέπτυξαν με τρόπο διαθεματικό και βιωματικό μία προέκταση του κεντρικού θέματος, που αφορά γνωστούς αρχαίους Έλληνες επιστήμονες και φιλοσόφους, οι οποίοι έδρασαν εκεί και κυρίως το νόημα βασικών ιδεών τους, καθώς και ένα εικονικό ταξίδι του Οδυσσέα στην Κάτω Ιταλία.

10). "Ελάτε να παίξουμε" και «Το παιχνίδι μέσα από την Ιστορία του Δημοτικού» Δύο λογισμικά με θέμα το παιχνίδι μέσα από τη διϊστορική του εξέλιξη, συνδεδεμένης με τις πολλαπλές αναπαραστάσεις του εκάστοτε συγκείμενου κοινωνικού, ιστορικού, γλωσσικού και πολιτιστικού πλαισίου. Ποικίλες, παιδαγωγικά σχεδιασμένες μαθησιακές δραστηριότητες γλωσσικού, ιστορικού, κοινωνικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου. Αναπτύχθηκαν από τις υποψ. διδάκτορες Βασιλική Παπαδοπούλου και Κλωστράκη Γεωργία, αντίστοιχα.

11) «Ο Κόσμος των χρωμάτων», «Τα μονοπάτια της Ζωγραφικής» και «Δέκα μικροί διάλογοι με το Χατζηκυριάκου-Γκίκα»: Τρεις υπερμεσικές κατασκευές για τη δημιουργική διδασκαλία της εικαστικής τέχνης και των κινημάτων των δύο τελευταίων αιώνων με τη χρήση των ΤΠΕ (Κατασκευάστηκε από ομάδες μεταπτυχιακών φοιτητών)

12). «Το σχολείο και η πόλη που θέλουμε να έχουμε – Αλλάξτε στάση, μπείτε στη δράση» Ανοιχτό, αλληλεπιδραστικό εκπαιδευτικό λογισμικό για το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της έκτης τάξης του δημοτικού. Αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν συνείδηση ενεργού πολίτη και να κατασκευάσουν υλικό σε μια προσπάθεια κατανόησης κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων που σχετίζονται με την έννοια της δημοκρατίας, να οικοδομήσουν έννοιες της κοινωνικής και πολιτικής αγωγής και να αναπτύξουν δεξιότητες μεταφοράς της γνώσης τους για μια κριτική ανάγνωση ανάλογων κοινωνικών φαινομένων. Αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε ερευνητικά στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της υποψ. Δρος κ. Ζαφειρίας Ραφτοπούλου.

13) «Τα παιδιά του κόσμου» Λογισμικό για την προώθηση της διαπολιστισμικής αγωγής βασισμένο σε σύγχρονες κοινωνιολογικές και ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις της ολόπλευρης ανάπτυξης των μαθητών, το οποίο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με βιωματικές δραστηριότητες – με και χωρίς τον υπολογιστή- προσομοίωσης αυθεντικών προβληματικών ή διερευνητικών καταστάσεων και μελετών περίπτωσης, όπου οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά σε νοητικές διεργασίες ανωτέρου επιπέδου (γνωστική σύγκρουση, εννοιολογική οικοδόμηση, ηθικά διλήμματα, κριτική σκέψη, αναστοχασμός, ενσυναίσθηση, αυτογνωσία, ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, εποικοδομητική δράση). Το λογισμικό πραγματεύεται εξαντλητικά τις ενότητες: στερεότυπα, γενίκευση, ταμπέλες, προκαταλήψεις, απόψεις/ εντυπώσεις,  γεγονότα και να επιτύχει την πρόληψη και την αντιμετώπι-ση φαινομένων προκατάληψης, να αποδυναμώσει τα αρνητικά στερεότυπα, να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος ισότητας και δικαιοσύνης μέσα στην τάξη, να μειώσει κάθε τύπου διάκριση είτε αυτή αφορά τις διακρίσεις φύλου, της φυλής της θρησκείας, του καλού και κακού μαθητή, του «άσχημου» και αδύνατου, είτε οποιεσδήποτε άλλες διακρίσεις κλπ.

Το λογισμικό αναπτύχθηκε και αξιολογήθηκε ερευνητικά στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της Δρος κ. Μούκα Γεωργίας με τη δική μας εποπτεία.

14) «Όλος ο κόσμος ένας κόσμος»: Ολοκληρωμένη διδακτική-ψυχο-παιδαγωγική πρόταση με διαπολιτισμικούς και ψυχο-κοινωνικούς στόχους, με τρεις διαφορετικές ενότητες που αντιστοιχούν σε αναπτυξιακά και ηλικιακά στάδια των μαθητών του δημοτικού. Με ποικίλους, διεπιστημονικά τεκμηριωμένους και βιωματικούς τρόπους, επιδιώκεται η ανάπτυξη και αποδοχή της ταυτότητάς τους με παράλληλη ανάπτυξη ανοιχτής στάσης κα-τανόησης και αποδοχής της διαφορετικότητας των άλλων, καθώς επίσης και η εποικοδομητική ενίσχυση του Εγώ, παράλληλα με την ενίσχυση του Εμείς και την ανάπτυξη οικουμενικών αξιών. Αναπτύχθηκε υπό την εποπτεία μας από την υποψ. διδάκτορα κ. Μάντζαρίδου Αρχοντία και έχει διανεμηθεί στα δημοτικά σχολεία της Κύπρου από το Υ-πουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εγκρίθηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ως κατάλληλο για σχολική χρήση,  με την 16/2010 Πράξη του  και διανεμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων  σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Ελλάδας στη δεύτερη και βελτιωμένη έκδοσή του, η οποία ήταν αποτέλεσμα ολοκληρωμένης εφαρμογής, έρευνας και αξιολόγησής του στην οποία συμμετείχε ο Δρ. Αλεξανδράτος Γιώργος (σχολικός σύμβουλος).

15) «Διδασκαλία Φυσικής με το Modellus” Ανάπτυξη 8 προσομοιώσεων και μοντέλων με πολλαπλές αναπαραστάσεις που δημιουργούν ένα εμπειρικό, πειραματικό επαγωγι-κο-απαγωγικό περιβάλλον μάθησης με τη μορφή παιγνιωδών δραστηριοτήτων, που αποσκοπούν στην υποβοήθηση των μαθητών να αναγνωρίσουν τυχόν παρανοήσεις και να αναδομήσουν τις νοητικές τους αναπαραστάσεις σχετικά με βασικές έννοιες που αφορούν τον 1ο και 2ο νόμο της Νευτώνειας Μηχανικής με ένα τρόπο πιο συνεπή προς τις επιστημονικές παραδοχές, να οικοδομήσουν νέες γνώσεις και στρατηγικές επίλυσης σχετικών προβλημάτων. Αναπτύχθηκε από τον Α. Πατρίκιο

16) «Τα 5 τσιγάρα»: Υπερμεσική εφαρμογή που στοχεύει στην προαγωγή της υγείας με την πρόληψη του καπνίσματος σε πρώιμο στάδιο (ηλικίες μεταξύ 9-14 ετών), καθώς και της ηθικο - συναισθηματικής και ψυχο-κοινωνικής ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών. Περιλαμβάνει ανοιχτές, προσομοιωτικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, που προϋποθέτουν τη διαμεσολάβηση του εκπαιδευτικού-συμβούλου. Η ερευνητική αξιολόγηση της εφαρμογής έδειξε ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε διάφορα επίπεδα. (Αναπτύχθηκε από τις Φ. Ζαράνη και Ελ. Σαμαλτάνη, απόφοιτες Msc).

17) « Το ταξίδι της ζωής» Ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου βασισμένο στη μελέτη της σχετικής με το ευαίσθητο αυτό θέμα ζήτημα ψυχοπαιδαγωγικής έρευνας, καθώς και των σύγχρονων τάσεων της διδακτικής του αντικειμένου.